Arhitectura sistemului

    Modalitatea de interconectare a sistemelor este descrisă în figura de mai jos, aceasta fiind o reprezentare a conexiunilor și a organizării fizice a sistemelor care sunt incluse în sistemul de calcul paralel CLUSTER2.

    Sistemul de calcul paralel este alcătuit din cele 26 de noduri de calcul (servere, ”Compute Nodes”), sistemul server numit ”Master”, sistemele server pentru conectarea utilizatorilor (”Login Node”) și segmentele de rețea necesare interconectării. Performanțele fiecărui sistem în parte sunt detaliate în pagina Resurse hardware.

    Sistemul Master (numit și Login Node #2, LN2) este sistemul care conține și suportul de stocare pentru utilizatori (hard discuri aranjate în sistem RAID pentru performanță și siguranță), dar are și rol de sistem pentru conectarea utilizatorilor (în regim grafic sau în linie de comandă).

    Toate serverele sunt conectate la segmentul de rețea de 10 Gbps, care asigură partajarea spațiului disc (pentru utilizatori și aplicații) între servere și totodată și accesul utilizatorilor la sisteme. Prin acest segment de rețea se realizează și legătura cu restul rețelei din Universitate (Intranet), facilitând astfel accesul utilizatorilor la nodurile pentru conectare (login node).

    Serverele pentru calcul paralel (nodurile de calcul) sunt conectate între ele printr-un segment (privat) de rețea Infiniband care permite schimbul rapid de date prin acces direct la memorie (RDMA) între aplicațiile care rulează pe noduri.

    Segmentul de rețea pentru managementul sistemului de calcul paralel este un segment de rețea cu acces restricționat și care este dedicat activității de gestiune a sistemelor server și a segmentelor de rețea din cadrul sistemului HPC.

* - în cadrul imaginii anterioare legăturile fizice au fost realizate simbolic pentru a nu încărca suplimentar diagrama; fiecare server are una (sau două în cazul sistemlui Master) legături de 10 Gbps în segmentul de rețea aferent și câte o conexiune de 1 Gbps în segmentul de management iar serverele de calcul paralel au fiecare câte o interfață de rețea Infiniband conectată. 

 

Ultima actualizare: 07 noiembrie 2019

Ultimele actualizări

Informații generale