CLUSTER2

  Sistemul de calcul paralel CLUSTER2 cu cele 624 de procesoare Intel E5 2680 v3 funcționând la o frecvență de lucru nominală de 2,5 GHz are o putere de calcul maximă teoretică:
Rpeak= 26 x 2 x 12 x 2,5 x 16 = 24,96 TFlops
    Calculul anterior ține cont de faptul că sunt folosite pentru operații 26 de noduri cu câte 2 procesoare fiecare, cu câte 12 nuclee pentru fiecare procesor, la o frecvență de lucru de 2,5GHz și procesoarele sunt capabile să execute 16 instrucțiuni într-un ciclu de ceas. Acest calcul este pur teoretic și furnizează o estimare a puterii de calcul teoretice pe care o are un sistem. Cele 16 instrucțiuni executate într-un singur ciclu de ceas sunt însă realizate doar dacă sunt folosite extensiile AVX2 ale procesoarelor Intel E5 de generația a 3-a. Însă în momentul în care sunt executate instrucțiuni care folosesc extensiile AVX2 procesoarele vor diminua automat frecvența de lucru pentru a preveni supraîncălzirea procesoarelor. Acest aspect ridică probleme asupra corectitudinii calculului din formula de mai sus. În practică s-a observat o scădere a frecvențelor de lucru în intervalul 2,0 - 2,2 GHz pentru procesoarele Intel E5 2680 v3.
    Pentru determinarea puterii de calcul reale trebuie să se țină cont și de faptul că în cazul calculului paralel inter-nod (și nu numai intra-nod) sistemele schimbă informații între ele folosind comunicația prin canalele Infiniband. În urma testelor efectuate cu Intel Linpack a rezultat în practică o putere de calcul reală susținută de
Rmax = 20,4 TFlops
aceasta fiind valoarea maximă care este practic disponibilă aplicațiilor software de calcul paralel din cadrul sistemului CLUSTER2.

Obs.: La toate teste efectuate s-a urmărit un factor de umplere a memoriei de cca. 97%.
 
 

Ultimele actualizări

Informații generale